Skip to main content

Over NESPEN

In 2001 is de ‘Netherlands Society for Parenteral and Enteral Nutrition’ (NESPEN) ontstaan uit de sectie Voeding en Metabolisme (SVEM) van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie (NVGE). NESPEN is tot 2019 een zelfstandig werkende sectie van de NVGE geweest. Vanaf 2019 is NESPEN een op zichzelf staande vereniging.

NESPEN is onderdeel van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) en stelt zich ten doel: het bevorderen van kennis en de toepassing van deze kennis betreffende voeding bij ziekte binnen de eerste, tweede en derdelijns zorg, alsmede de onderlinge beïnvloeding van voeding, voedingsstoffen en door (ziekte ontregelde) metabole processen. NESPEN richt zich hierbij op een multidisciplinaire doelgroep: apothekers, diëtisten, medici, onderzoekers, pre-klinici, voedingskundigen, (voedings)verpleegkundigen en overige academici en professionals die geïnteresseerd zijn in voeding in zijn breedste toepassing.

Het NESPEN bestuur is qua leden net zo multidisciplinair samengesteld als de doelgroep waar het zich op richt. NESPEN verzorgt voor ESPEN het bloklidmaatschap. Sinds de oprichting van NESPEN in 2001 organiseert NESPEN symposia en congressen, stimuleert het onderzoek door het uitgeven van prijzen voor ingestuurde abstracts en proefschriften en geeft het reisbeurzen voor bijvoorbeeld congresbezoek. NESPEN werkt ook samen met het Nationale Voedingscongres.