Naam: Mireille Serlie
Functie: Internist-Endocrinoloog, AMC, Amsterdam
Sinds 2008 ben ik medisch verantwoordelijk voor de behandeling van patiënten met darmfalen die afhankelijk zijn van totale parenterale voeding (TPV). Eerst alleen voor patiënten met type 3 darmfalen, maar sinds 2011 ook voor patiënten met type 2 darmfalen. Ons multidisciplinair team bestaat uit een chirurg (Prof. Dr. Marja Boermeester), een kinderarts (Dr. Merit Tabbers) en gespecialiseerde verpleegkundigen en diëtisten. Ook is er een verpleegkundige in opleiding tot physician assistent op het gebied van darmfalen en TPV. Wij hebben rond de 200 volwassenen en rond de 45 kinderen in zorg en zijn door de NFU erkend als expertisecentrum type 2 en type 3 darmfalen.
Door mijn betrokkenheid bij deze patiëntengroep, ben ik me meer gaan verdiepen in de rol van voeding in het algemeen in de medische behandeling. Adequate voeding speelt een belangrijke rol in het herstel van de patiënt en vermindert het aantal complicaties en ligdagen. Dit onderdeel van de behandeling krijgt vaak nog onvoldoende aandacht. Bewustwording van het belang van op de patiënt toegespitste voeding is belangrijk.
Patiënten met darmfalen zijn vaak afhankelijk van TPV, een enorm ingrijpende, langdurige en soms levenslange behandeling met potentieel ernstige complicaties. Door te werken met behandelprotocollen en regelmatige monitoring van de patiënt, proberen we patiënten stabiel in de thuissituatie te houden. Voor de volwassen patiënten werken we binnen Nederland samen met de darmfalencentra van het UMCN en het UMCG. Bij een indicatie voor dunne darmtransplantatie wordt een patiënt verwezen naar het UMCG.
Ik denk dat het nodig is dat er meer aandacht komt voor de diagnostiek en behandeling van darmfalen, maar ook voor de rol van voeding in het ziekteproces.