Skip to main content
Doe mee met NutritionDay

Doe mee met NutritionDay

Nieuwsbericht van 22 augustus 2024

NutritionDay (nDay) is een jaarlijks terugkerende 1-daagse audit naar de voedingszorg in onder andere ziekenhuizen wereldwijd. Dit jaar vindt nDay plaats op donderdag 14 november.

Wat levert deelname een ziekenhuis op?

  • Een uitgebreide rapportage met de uitkomsten uit de eigen steekproef vergeleken (benchmark) met de uitkomsten in andere Nederlandse ziekenhuizen en andere Europese ziekenhuizen. Deze vergelijking is anoniem.
  • Dit biedt input voor een ziekenhuis om verbeterpunten te inventariseren en hierop een verbeterplan te maken bijvoorbeeld t.b.v. het Verbeterdoel ondervoeding (IGJ).
  • Door een volgend jaar opnieuw mee te doen kun je meten of het verbeterplan zijn werk heeft gedaan.

Hoe doe je mee?

Op de website van de internationale nDay organisatie staan alle benodigde informatie en formulieren. Deze zijn gratis te gebruiken. Voor Nederlandse ziekenhuizen is een toolbox beschikbaar met daarin de belangrijkste formulieren, waaronder voor de dataverzameling, vertaald in het Nederlands. Zie www.nutritionday.org/en/-35-.languages/hospitals/dutch.html

Hieronder een stappenplan voor ziekenhuizen die willen deelnemen:

  1. Registreren en ontvangen codes
    Om deel te kunnen nemen, moet je je éénmalig registreren bij de nDay organisatie. Je ontvangt dan unieke codes voor je ziekenhuis en deelnemende afdelingen waarmee je de gegevens anoniem kunt invoeren in de nDay database. Deze codes kunnen bij elke volgende deelname opnieuw gebruikt worden, ook als dit enkele jaren geleden is. Het registratieformulier vind je hier: https://codes.nutritionday.org/register
  2. Toestemming lokale ethische commissie
    Ga na of er intern toestemming nodig is van een ethische toetsingscommissie en/of functionaris gegevensbescherming voor het delen van anonieme patiëntgegevens. Toestemming van een METC is verkregen door de nDay organisatie. De brief met toestemming en het studieprotocol (beiden in het Engels) zijn te vinden in de toolbox met Nederlandse formulieren onder het kopje Ethics Info. Deze kunnen gebruikt worden om intern toestemming te krijgen voor deelname.
  3. Praktische voorbereidingen
    Informeer de betrokken afdelingen en medewerkers voorafgaand aan nDay over de deelname en wat er van hen verwacht wordt. Als het de eerste deelname is, is het aan te raden ongeveer een week van tevoren de gegevensverzameling te testen bij 1 patiënt. Informeer de dag voor nDay de patiënten op de deelnemende afdelingen met behulp van de patiënteninformatie. Print van tevoren de benodigde formulieren voor de gegevensverzameling en de toestemmingsverklaringen voor patiënten. De patiënteninformatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden in de toolbox voor Nederlandse ziekenhuizen onder Patient Info & Explanations.
  4. Nutrition Day
    Verzamel op nDay alle gevraagde gegevens volgens de vragenlijsten in de toolbox. Laat alle patiënten die deelnemen de toestemmingsverklaring ondertekenen.
  5. Invoeren gegevens in database en rapport downloaden
    Log in in de nDay database en voer alle verzamelde gegevens in. Na het invoeren kun je de rapportage downloaden met daarin de uitkomsten voor je ziekenhuis en de deelnemende afdelingen.
  6. Follow-up na 30 dagen
    Verzamel 30 dagen na nDay de uitkomstgegevens voor alle deelnemende patiënten. Voer dit ook in in de nDay database en download de rapportage inclusief de uitkomstgegevens. Gebruik voor deze follow-up het formulier ’30-Day-Outcome Evaluation’ in de toolbox.
  7. Interpretatie en discussie
    Gebruik de rapportage om inzicht te krijgen in de voedingszorg in het ziekenhuis en op de deelnemende afdelingen. Bespreek met betrokkenen wat goed gaat en waar nog verbetering mogelijk is en maak zo nodig een verbeterplan.
  8. Ontvangen certificaat nDay
    Elke afdeling die deelneemt aan nDay kan hiervoor een certificaat ontvangen mits voldaan wordt aan de volgende criteria:

    1. Tijdens nDay zijn voor ten minste 8 patiënten en ten minste 60% van alle patiënten aanwezig op de afdeling gegevens verzameld en ingevoerd in de database.
    2. Van ten minste 80% van de deelnemende patiënten zijn de uitkomsten na 30 dagen verzameld en ingevoerd in de database.

Het certificaat is te downloaden in het eigen ‘my nDay’ account na het invoeren van de uitkomstgegevens.

Meer informatie